1 minut čitanja

Autor: 5Vesti Foto: Freepik/vecstock

Zatvorene 29. Horske svečanosti

Na Letnjoj pozornici u niškoj Tvrđavi, u nedelju, 7. jula, zatvorene su 29. Internacionalne horske svečanosti uz dodelu 13 nagrada i 5 povelja za doprinos horskoj muzičkoj tradiciji. Horovi iz Moldavije i Slovenije osvojili su nagrade za najbolje izveden program u celini.

Omladinski hor “Cantemus” iz Moldavije i Komorni zbor Akademije za glazbo iz Ljubljane dobili su nagrade “Radojica Milosavljević – Ica”. Vokalni ansambl Jonskog Univerziteta sa Krfa i Vokalni ansambl “Brevis” iz Osijeka nagrađeni su za najbolje izvođenje dela inspirisanog folklornom tradicijom.

Nagrada “Darinka Matić – Marović” za najbolje izvođenje savremene muzike pripala je Omladinskom horu “Cantemus,” dok je nagrada za najbolje izvođenje kompozicije Stevana Stojanovića Mokranjca otišla Horu mladih “Radojica Milosavljević Ica” iz Niša i Negotinskom pevačkom društvu.

Najbolji solista je Evgenija Liriti iz Grčke, a najbolji solo sopran Anja Papa Perašević iz Hrvatske. Komorni zbor Akademije za glazbo iz Ljubljane nagrađen je za najbolje izvođenje dela starog majstora i svetske premijere. Nagrada za duhovnu muziku pripala je Komornom zboru iz Ljubljane i Choir Technik STU iz Slovačke. Denis Kausov iz Moldavije proglašen je za najboljeg dirigenta, a njegov hor “Cantemus” dobio je nagradu za unapređenje kvaliteta festivala. Povelje za doprinos horskoj tradiciji dobili su horovi iz Turske, Severne Makedonije, Slovenije, Bugarske i Crne Gore.

PODELI VEST

Humanitarno veče za Iliju

Osnovna škola iz Čokota primer dobre prakse

Boris Režak uskoro u Nišu

Ozbiljan uspeh gimnastičara

Povežite se sa nama na viberu.

Najvažnije vesti sa lokala čitljive u samo par minuta.

City and Me