1 minut čitanja

Autor: 5Vesti Foto: Wikipedia/SANU; http://spomenicikulture.mi.sanu.ac.rs/spomenik.php?id=603

Tri Pesnice na Bubnju: Simbol Borbe i Slobode

Tri Pesnice na Bubnju: Simbol Borbe i Slobode

TRI PESNICE NA BUBNJU: SIMBOL BORBE I SLOBODE

Na obroncima Bubnja, jednog od najlepših brežuljaka Niša, nalazi se spomenik koji nosi snažnu poruku hrabrosti i otpora. Tri pesnice, monumentalni spomenik podignut u čast stradalih u Drugom svetskom ratu, zauzima posebno mesto u srcima Nišlija i svih onih koji cene slobodu.

Spomenik, delo vajara Ivana Sabolića, podignut je 1963. godine. Tri pesnice predstavljaju simbol otpora i jedinstva, podsećajući na tri naroda – Srbe, Hrvate i Slovence, koji su se zajedno borili protiv fašističkog okupatora. Svaka pesnica simbolizuje snagu i odlučnost naroda da se suprotstavi tiraniji.

Bubanj je bio mesto masovnog streljanja tokom Drugog svetskog rata, gde su fašisti ubijali civile, partizane i pripadnike pokreta otpora. Danas, ovaj spomen-park pruža mirno utočište za setne posetioce koji dolaze da odaju počast žrtvama i prisete se istorijskih događaja.

Posetioci mogu prošetati uređenim stazama koje vode do spomenika, a park je posebno lep u proleće i jesen, kada priroda oko njega dodatno ističe njegovu monumentalnost. Tri pesnice na Bubnju nisu samo podsetnik na mračnu prošlost, već i simbol nade, otpora i vere u bolju budućnost.

Ovaj spomenik je mesto gde se prošlost susreće sa sadašnjošću, podsećajući nas na važnost borbe za slobodu i pravo na život u miru. Bubanj i njegove tri pesnice ostaju trajni svedoci hrabrosti i snage naroda koji su ustali protiv nepravde, pružajući inspiraciju za buduće generacije.

PODELI VEST

Humanitarno veče za Iliju

Osnovna škola iz Čokota primer dobre prakse

Boris Režak uskoro u Nišu

Ozbiljan uspeh gimnastičara

Povežite se sa nama na viberu.

Najvažnije vesti sa lokala čitljive u samo par minuta.

City and Me