1 minut čitanja

Autor: 5Vesti Foto: EU Info kutak Niš

ŠTA SE KRIJE U CRNOJ KUTIJI?

Povodom Nedelje medijske pismenosti, EU info kutak Niš u saradnji sa Filozofskim fakultetom iz Niša (Departmanom za komunikologiju i novinarstvo) organizuje radionicu medijske pismenosti „Šta se krije u crnoj kutiji?”. Radionicu će voditi Stefan Janjić, urednik FakeNews tragača, a biće održana u sredu, 25. oktobra u prostorijama EU info kutka Niš (Vožda Karađorđa 5) od 12h. Radionica će biti posvećena metodama detekcije besmislica i podvala, s akcentom na pseudonaučnim temama.

Često u medijima i na društvenim mrežama možemo videti različite šarlatanske sadržaje koji deluju kredibilno i provereno, a utisku o tačnosti doprinose precizni brojevi, stručni termini i impresivni grafikoni. Međutim, ako zastanemo načas i podignemo poklopac misteriozne crne kutije, videćemo da nešto nije u redu. Na radionici ćemo razgovarati o prevarantskim diskursnim strategijama, o dezinformacijama, ali i takozvanim pseudo dubokoumnim verbalizmima, s idejom da kroz konkretne primere prevara ojačamo svoje odbrambene mehanizme.

Radionica je namenjena mladima uzrasta 17 do 25 godina. Učešće na radionici je besplatno uz obaveznu registraciju putem linka: https://euinfo.civicatalyst.org/radionica_medijska_pismenost

PODELI VEST

Utopija danas

Bajaga i Instruktori dolaze u Niš

Još jedan polazak za Beč

Poraz Radničkog

Povežite se sa nama na viberu.

Najvažnije vesti sa lokala čitljive u samo par minuta.

City and Me