1 minut čitanja

Autor: 5Vesti Foto: Freepik

Pokrenuta kampanja za osnivanje KUD za Rome

Kako bi se mladi Romi upoznali sa svojim poreklom, tradicionalnom romskom muzikom, folklorom i običajima, organizacija Rom World Production pokrenula je crowdfunding kampanju za osnivanje romskog kulturno umetničkog društva u Nišu. Cilj kampanje “Romi bez KUD-a nemaju kuda!” je prikupiti 350 hiljada dinara.
Nedavno otvoreni Romski kulturni centar u Nišu nema kulturno-umetničko društvo, što je potrebno za povezivanje mladih Roma kroz pesmu i igru. Inicijatori kampanje ističu da je važno motivisati mlade da se interesuju za svoju tradiciju i identitet.
Za osnivanje KUD-a potreban je iznos koji bi pokrio troškove registracije, nabavku narodnih nošnji, zvučne opreme i instrumenata. Kampanja traje još 10 dana, a zainteresovani mogu podržati inicijativu putem platforme Dobri dabar.
U Nišu živi 15.000 Roma, ali ne postoji nijedna lokalna institucija koja se bavi očuvanjem romskog jezika, kulture i tradicije. Organizatori se nadaju da će osnivanje KUD-a pomoći mladima da se povežu sa svojim kulturnim nasleđem.

PODELI VEST

Rekonstrukcija Medikoterapije

Nova istraživanja na lokalitetu “Medijana”

Obnovljivi izvori energije u Nišu

Završeni radovi na novom terminalu

Povežite se sa nama na viberu.

Najvažnije vesti sa lokala čitljive u samo par minuta.

City and Me