5 minut čitanja

Autor: 5Vesti

Niška Balibegova džamija: Spomenik prošlosti i simbol multikulturalnosti grada

U srcu grada Niša, jedan od najupečatljivijih simbola njegove bogate kulturne baštine, Balibegova džamija, zrači svojom istorijskom i arhitektonskom lepotom. Izgrađena u 16. veku, tačnije između 1521. i 1522. godine, tokom vladavine Otomanskog carstva nad Balkanom, ova džamija predstavlja ne samo verski objekat već i spomenik koji svedoči o dugoj i raznolikoj istoriji Niša.

Ime džamije potiče od Balibega, vojnog komandanta koji je bio zadužen za njenu izgradnju. Sa svojim prepoznatljivim minaretom i tradicionalnom osmanskom arhitekturom, džamija je postala neizostavan deo gradskog pejzaža, privlačeći kako vernike tako i posetioce iz celog sveta.

Kroz vekove, Balibegova džamija je pretrpela različite promene i restauracije, ali je sačuvala svoju autentičnost i duh prošlih vremena. Danas, ova džamija nije samo mesto molitve već i kulturni centar za lokalnu muslimansku zajednicu, kao i turistička atrakcija koja privlači istraživače i ljubitelje istorije.

Njen značaj se ogleda i u tome što predstavlja simbol religijske tolerancije i multikulturalnosti grada Niša, gde se različite verske zajednice žive zajedno i poštuju jedna drugu. Poseta Balibegovoj džamiji pruža ne samo uvid u bogatu istoriju Niša i njegovu višeslojnu kulturu, već i priliku za duhovno iskustvo i unutrašnji mir.

Foto: Vladimir Jovanović; https://www.instagram.com/masterlivingroom/

PODELI VEST

Humanitarno veče za Iliju

Osnovna škola iz Čokota primer dobre prakse

Boris Režak uskoro u Nišu

Ozbiljan uspeh gimnastičara

Povežite se sa nama na viberu.

Najvažnije vesti sa lokala čitljive u samo par minuta.

City and Me