Neša Travka čitaocima 5Vesti
Ove subote redakcija 5Vesti priprema ručak po preporuci poznatog Nišlije – Neše Travke. Ovoga puta, u pitanju je Šumski paprikaš i nesvakidašnji pire od krompira
Sastojci
1 veća glavica crnog luka
1 šargarepa
3 crvene paprike
malo kukuruznog brašna
½ kg pečuraka (bukovače i šampinjoni)
10 g suvih vrganja
10 g suvih sunčanica
ulje
so i biber
2 lovorova lista
3 kašičice brašna
3 kašičice slatke začinske paprike
2 kašičice suvog začina
Susamovo mleko
100 g susama
2 dl vode
Priprema:
U šerpu ili dublji tiganj staviti ulje da se zagreje. Iseckati luk i staviti u šerpu. Iseckati na kolutiće šargarepu i ubaciti u šerpu. Dodati lovor i krupno sečenu papriku. Susam delimično samleti u blenderu, pa dodati vodu. Nastaviti mešanje dok se ne dobije susamovo mleko. Procediti susam i dobijeno mleko, potopiti sunčanice i vrganje da se rehidriraju. Krupno iseći bukovaču i šampinjone, staviti u šerpu sa povrćem i dobro promešati. U manjoj šerpi tostirti susam. Rehidrirane pečurke staviti u šerpu sa ostalim sastojcima. U susamoovo mleko u kojem su bile pečurke staviti brašno, slatku začinsku papriku i suvi začin. Dobro promešati da bude bez grudvica i dodati uz mešanje u paprikaš kao zapršku i ostaviti da krčka još par mnuta.
Pire krompir
500 g krompira
20 g maslaca
so i biber
½ kašičice crnog kumina
1 kašičica crnih truba
50 g susama
Priprema:
Susam istostirati. Krompir iseći nan kocke i kuvati u vodi dok ne omekša. Ocediti krompir, dodati sve ostale sastojke i ispasirati.
Uživajte i podelite svoje utiske sa nama na društvenim mrežama.
Prijatno!