IZLOZBA SALON 77 NIS

1 minut čitanja

Autor: 5Vesti

Jedinstveni svet umetnosti Ljilje Pavlović Diar

U Salonu 77 od 19h biće otvorena izložba grafika umetnice Ljilje Pavlović Diar koja obuhvata gotovo pedeset godina njenog umetničkog stvaralaštva. Ova izložba ne predstavlja klasičan pregled celokupnog opusa umetnice, već prati kontinuitet vredne narativne linije u njenom radu.

Izložba će prikazati različite faze u umetničkom razvoju Ljilje Pavlović Diar, počevši od ranih radova poput “Imaginarni geografski globusi” iz 1972. godine, preko ovalnih pejzaža iz 1974. do “Priče o dva grada” iz 1977. Ovi rani radovi na određeni način povezani su sa ciklusom “Putovanje Marka Pola na Putu svile” koji je umetnica razvijala između 1993. i 2005. godine kroz skoro 80 radova. Ovaj ciklus je predstavljao Srbiju u UNESCO-u 2017. godine, a na ovoj izložbi poseban naglasak stavljen je na ovaj film i pet grafika iz istog ciklusa.

Naročito se ističu grafike u dubokoj štampi pod nazivima kontinenata iz 2004. godine i “Mapa puta svile” u digitalnoj štampi iz 2019. Ljilja Pavlović Diar pronalazi inspiraciju u geografskom opisu kontinenata i našem imaginarnom poimanju te geografije. Njene mape spajaju realnost i maštovitu percepciju sveta.

Ljilja Pavlović Diar (Topola, 1947) je diplomirala na Akademiji primenjenih umetnosti pod mentorstvom profesora Aleksandra Tomaševića. Nakon toga, kao stipendista British Council-a, završila je postdiplomske studije na Chelsea College of Art, Univerziteta u Londonu. Njen umetnički rad obuhvata mnoge svetske umetničke centre, uključujući London, Los Anđeles, San Francisko i Pariz, gde i danas živi i radi.

Kroz pet decenija umetničkog rada, ostvarila je 67 samostalnih izložbi i preko 200 grupnih izložbi širom sveta. Dobitnica je brojnih prestižnih nagrada, a njena dela se nalaze u privatnim i javnim kolekcijama širom Evrope, Amerike i Kine.

 

PODELI VEST

Ove lokacije će biti danas bez vode

Unapredi svoje znanje uz Interreg programe

Ovi delovi Niške tvrđave dobijaju ulepšanje

Okršaj Radničkog i Vojvodine na Karađorđu

Povežite se sa nama na viberu.

Najvažnije vesti sa lokala čitljive u samo par minuta.

City and Me