1 minut čitanja

Autor: 5Vesti Foto: Intermedichbo

Istorijska Pozadina i Zanimljivosti Crkve Svetog Pantelejmona u Nišu

Crkva Svetog Pantelejmona u Nišu ima značajnu istorijsku i kulturnu pozadinu, te predstavlja važan deo grada posle oslobađanja od Osmanlijskog Carstva. Sagrađena je na desnoj obali reke Nišave u predgrađu Jagodine Male, na mestu gde su se nalazili ostaci crkve posvećene Svetom Pantelejmona koju je podigao srpski župan Stevan Nemanja.

Istorijska Izgradnja

Kamen-temeljac za crkvu postavljen je u aprilu 1878. godine, a sama crkva je završena i osvećena 8. avgusta iste godine, na dan praznika Svetog Pantelejmona. Ova izgradnja simbolizuje ne samo religijsku obnovu, već i oslobađanje Niša od turske vlasti.

Arhitektura i Unutrašnjost

Crkva je relativno mala, sa polukružnom apsidom i poluobličastim svodom. Iako arhitektonski nije značajna u smislu monumentalnosti, ima svoje jedinstvene karakteristike, uključujući galeriju povezanu drvenim stepeništem. Početni dizajn uključivao je trem na stubovima koji je kasnije zazidan. Ova karakteristika zabeležena je u putopisima austriјског putopisca Feliksa Kaniča koji je posetio crkvu 1889. godine.

Zvoničar i Zvona

Prvi zvonik pored crkve bio je drven i koristio je zvono preuzeto iz turske sahat kule u Niškoj tvrđavi. Ovaj zvonik je bio značajan deo crkvene opreme sve do 1928. godine, kada je izgrađen sadašnji visoki zvonik sa tri zvona, postavljen ispred crkve. Ova promena doprinosi značaju crkve kao važnog religijskog i kulturnog središta.

Kultura i Nasleđe

Crkva Svetog Pantelejmona nije samo religijsko mesto, već i značajan deo kulturnog nasleđa Niša. Njena istorija i arhitektura oslikavaju razvoj grada kroz vreme i njegovo oslobađanje od turske vlasti. Poseta ovoj crkvi pruža uvid u bogatu prošlost i religijsku tradiciju regiona, čineći je važnom destinacijom za sve one zainteresovane za istoriju i kulturu Niša.

PODELI VEST

Prekid vodosnabevanja na ovim lokacijama

Zdravo dete od glave do pete

Festival nemačkog filma u Nišu

Nišlija pokupio tri zlata na prvenstvu

Povežite se sa nama na viberu.

Najvažnije vesti sa lokala čitljive u samo par minuta.

City and Me