1 minut čitanja

Autor: 5Vesti Foto: Autor fotografije: Vladimir Jovanović; https://www.instagram.com/masterlivingroom/

Godišnjica Milanskog edikta!

Na današnji dan, kao što se svake godine obeležava, 30. aprila, sećamo se ključnog događaja u istoriji hrišćanstva. Pre više od 1.700 godina, tačnije 313. godine, car Konstantin Veliki proglasio je Milanski edikt, što je značajno obeležilo istoriju religije i civilizacije.

Milanski edikt je bio dekret kojim su car Konstantin i njegov suvladar Licinije proglasili slobodu veroispovesti u Rimskom carstvu, završavajući time vekovnu politiku progona hrišćana. Ovaj istorijski čin omogućio je slobodno ispovedanje hrišćanske vere i okončao je progon koji su hrišćani trpeli pod prethodnim vladarima.

Veza između Milanskog edikta i grada Niša, poznatog po svojoj bogatoj istoriji, leži u činjenici da je Niš bio jedno od važnih političkih, vojnih i administrativnih centara Rimskog carstva. Ovaj grad je igrao ključnu ulogu u širenju hrišćanstva na ovim prostorima, a značajno je i kao mesto rođenja cara Konstantina Velikog.

Dakle, dok se sećamo Milanskog edikta i važnosti koju je imao za hrišćansku veru, ne možemo zanemariti ulogu Niša u širenju i utemeljenju hrišćanstva, kao i činjenicu da je upravo ovde rođen čovek koji je doneo jedan od najznačajnijih zakonskih akata u istoriji religije.

PODELI VEST

Humanitarno veče za Iliju

Osnovna škola iz Čokota primer dobre prakse

Boris Režak uskoro u Nišu

Ozbiljan uspeh gimnastičara

Povežite se sa nama na viberu.

Najvažnije vesti sa lokala čitljive u samo par minuta.

City and Me