5 minut čitanja

Autor: 5Vesti

Godišnjica Čegarske bitke i pogibije Stevana Sinđelića

Danas, dok se sunce nad Srbijom uzdiže, sećanje na hrabre junake Čegarske bitke oživljava se širom zemlje. Pre tačno dva veka, na ovaj dan, 31. maja 1809. godine, srpski vojnici su položili svoje živote boreći se za slobodu i nezavisnost svoje zemlje.

Čegarska bitka, koja se odigrala na Čegru, ostaje simbol hrabrosti i odlučnosti srpskog naroda u borbi protiv osmanske vlasti. Predvođeni vojskovođom Stevanom Sinđelićem, srpski borci su se hrabro suprotstavili brojčano nadmoćnijem neprijatelju, pokazujući neuništiv duh slobode i otpora.

Nažalost, ova epska borba doživela je tragičan kraj. Da bi izbegli zarobljavanje i sramotu, Sinđelić je odlučio da zapali barut u skladištu, izazivajući eksploziju koja je odnela živote i srpskih i turskih vojnika. Čegar je postao simbol srpskog otpora i heroizma, dok su se ime i dela Stevana Sinđelića utisnuli u srca nacije.

Danas, dok se prisećamo ovog važnog događaja iz naše istorije, odajemo počast svim hrabrim borcima Čegarske bitke i podsećamo se na njihovu neizmernu žrtvu u ime slobode i nezavisnosti Srbije. Neka nam sećanje na njih bude večno, dok nastavljamo da čuvamo i cenimo slobodu za koju su se tako nesebično borili.

PODELI VEST

Humanitarno veče za Iliju

Osnovna škola iz Čokota primer dobre prakse

Boris Režak uskoro u Nišu

Ozbiljan uspeh gimnastičara

Povežite se sa nama na viberu.

Najvažnije vesti sa lokala čitljive u samo par minuta.

City and Me