1 minut čitanja

Autor: 5Vesti Foto: Foto: Vladimir Jovanović; https://www.instagram.com/masterlivingroom/

Borci dobrovoljci bitke na Paštriku dobili ulicu u Nišu

Borci i dobrovoljci Bitke na Paštriku sada imaju svoju ulicu u samom srcu Niša, kod Tvrđave. Na tom delu grada, koji je uglavnom poslovni, promena adresa neće zahvatiti privatne domove.

Predlog veterana 549. motorizovane brigade i članova Udruženja “Car Dušan Silni” da se jedna gradska ulica nazove Heroji sa Paštrika, u čast brigade koja se 1999. godine borila na Kosovu i Metohiji, uspešno je prošao na sednici Skupštine grada. Odlukom odbornika, Jadranska ulica promenila je ime u Ulica Heroja sa Paštrika, što je sada i zvanično.

Ovaj gest priznanja značajno je obeležje poštovanja prema borcima koji su 1999. godine čuvali državnu granicu u dužini od 150 kilometara prema Albaniji i Makedoniji. Sada će se njihovo ime i doprinos večno prepoznavati u gradskoj topografiji.

Bitka na Paštriku, započeta 24. maja 1999. godine, ostala je upamćena kao jedna od najvažnijih u novijoj srpskoj istoriji. U njoj je poginulo 26 ljudi, među kojima su dobrovoljka Slađana Stanković i vojnik Bojan Vasiljković iz Niša. Ova nova ulica će služiti kao trajni podsetnik na hrabrost i žrtvu tih junaka.

PODELI VEST

Humanitarno veče za Iliju

Osnovna škola iz Čokota primer dobre prakse

Boris Režak uskoro u Nišu

Ozbiljan uspeh gimnastičara

Povežite se sa nama na viberu.

Najvažnije vesti sa lokala čitljive u samo par minuta.

City and Me