1 minut čitanja

Autor: 5Vesti Foto: Foto: Vladimir Jovanović; https://www.instagram.com/masterlivingroom/

Kako su niška naselja dobila svoje ime: Istorija i zanimljivosti

Niš je grad bogate istorije i kulture, a svako njegovo naselje nosi sa sobom jedinstvenu priču o nastanku imena. Evo detaljnijeg pregleda kako su neka od najpoznatijih niških naselja dobila svoja imena:

Palilula: Ovo naselje dobilo je ime po običaju paljenja lule (duvana) nakon napornog rada. U 19. veku, radnici i stanovnici Niša okupljali su se na ovom području kako bi se odmorili i uživali u pušenju lule, što je postalo karakteristično za ovaj deo grada. Palilula je danas poznata po živahnoj atmosferi i brojnim kafićima i restoranima.

Čair: Ime potiče od turske reči “çayır”, što znači livada ili pašnjak. Tokom osmanskog perioda, ovo područje bilo je prekriveno zelenim livadama koje su se koristile za ispašu stoke. Čair je danas veliki gradski park i sportski centar, gde se održavaju različiti sportski događaji i manifestacije.

Pantelej: Naselje je dobilo ime po crkvi Svetog Pantelejmona, koja se nalazi u ovom delu grada. Crkva je posvećena svetitelju Pantelejmonu, zaštitniku lekara i iscelitelju. Ova crkva ima bogatu istoriju i predstavlja duhovni centar naselja, a ime se vremenom prenelo na ceo kraj.

Trošarina: Ime ovog naselja potiče od reči “trošar”, što je naziv za poreznika ili carinika. U prošlosti, na ovom mestu su se nalazile carinske stanice gde su se naplaćivali porezi na robu koja je ulazila u grad. Trošarina je danas moderno naselje sa brojnim stambenim zgradama i trgovinskim centrima.

Durlan: Naziv ovog naselja ima romske korene i veruje se da potiče od reči “dur”, što znači “ostani” ili “zaustavi se”. Ovo područje bilo je mesto okupljanja i boravka romskih zajednica, koje su tu pronašle svoje utočište. Durlan je sada poznat po svojoj kulturnoj raznolikosti i tradicionalnim manifestacijama.

Medijana: Naselje je dobilo ime po arheološkom nalazištu Medijana, koje je bilo luksuzno rezidencijalno područje rimskih careva, uključujući Konstantina Velikog. Ovo ime evocira bogatu istoriju i značaj ovog lokaliteta. Medijana je sada prestižno naselje sa modernim stambenim kompleksima i istorijskim značajem.

Brzi Brod: Ime potiče iz legendi o brzim čamcima koji su koristili ovu oblast za prevoz robe i putnika preko reke Nišave. Ovo područje je bilo poznato po svojoj brzoj rečnoj trgovini. Danas je Brzi Brod mirno stambeno naselje sa prelepim pogledom na reku.

Bubanj: Naselje je dobilo ime po istoimenom brdu, na kojem se nalazi memorijalni kompleks posvećen žrtvama streljanja tokom Drugog svetskog rata. Bubanj znači “bubanj” ili “brdo” na staroslovenskom, što je povezano sa oblikom terena. Ovaj kompleks je danas važno mesto sećanja i pijeteta, a naselje Bubanj je popularno među stanovnicima zbog svoje prirodne lepote i istorijskog značaja.

Svako od ovih naselja ima svoju jedinstvenu priču i istoriju, koja čini Niš još bogatijim i zanimljivijim mestom za istraživanje.

PODELI VEST

Prekid vodosnabevanja na ovim lokacijama

Zdravo dete od glave do pete

Festival nemačkog filma u Nišu

Nišlija pokupio tri zlata na prvenstvu

Povežite se sa nama na viberu.

Najvažnije vesti sa lokala čitljive u samo par minuta.

City and Me