1 minut čitanja

Autor: 5Vesti Foto: Foto: Vladimir Jovanović; https://www.instagram.com/masterlivingroom/

Medijana: Dragulj antičkog Niša

Na samo nekoliko kilometara od centra Niša, nalazi se arheološki lokalitet Medijana, jedno od najvažnijih kulturno-istorijskih mesta u Srbiji. Ovaj lokalitet pruža jedinstven uvid u život u doba Rimskog carstva, a njegova bogata istorija i očuvani artefakti fasciniraju posetioce iz celog sveta.

Medijana je izgrađena početkom 4. veka, za vreme vladavine cara Konstantina Velikog, jednog od najznačajnijih rimskih careva. Ovaj lokalitet je služio kao luksuzna rezidencija, a njegova raskoš i danas impresionira. Ostaci velelepnih vila, termi i mozaika svedoče o visokom stepenu urbanizacije i kulturnog razvoja tog vremena.

Jedan od najpoznatijih delova Medijane su impresivni mozaici koji krase podove vila. Najlepši i najpoznatiji je mozaik sa prikazom Dionisa, boga vina, koji fascinira detaljima i očuvanošću boja. Mozaici prikazuju i različite motive iz mitologije, što dodatno obogaćuje vrednost ovog lokaliteta.

Pored luksuznih vila, na Medijani se mogu videti i ostaci termi, koje su bile ključni deo rimskog života. Terme su bile mesto za opuštanje i druženje, a njihova sofisticirana arhitektura svedoči o naprednoj tehnologiji tog doba. Ostaci zidova i kupatila pružaju uvid u svakodnevni život Rimljana i njihovu kulturu.

Lokalitet je takođe bogat brojnim artefaktima, uključujući statue, novčiće i keramiku, koji se čuvaju u lokalnom muzeju. Ovi predmeti pružaju dodatne informacije o životu i običajima stanovnika Medijane.

PODELI VEST

Humanitarno veče za Iliju

Osnovna škola iz Čokota primer dobre prakse

Boris Režak uskoro u Nišu

Ozbiljan uspeh gimnastičara

Povežite se sa nama na viberu.

Najvažnije vesti sa lokala čitljive u samo par minuta.

City and Me