1 minut čitanja

Autor: 5Vesti

Hrana rimskih pesnika

Ovog vikenda, Neša preporučuje rižoto i Aristotelovu čorbu – hranu rimskih pesnika!

300 g integralnog pirinča
3 kašike suvih pečuraka
100 g lešnika
1 šargarepa
1 koren peršuna
1 koren paškanata
1 manji celer
1 glavica crnog luka
100 g lista praziluka
biber, morska so
ulje za prženje
lovor
1 dl belog vina

Lešnike potopiti u vodu preko noći da omekšaju. Zajedno sa vodom u kojoj su bili sipati ih u blender i mešati dok se ne dobije kaša. Ocediti i u dobijeno mleko potopiti suve pečurke. Ostatak od ceđenja lešnika ostaviti sa strane. U dubljem tiganju zagrejati ulje i propržiti luk isečen na rebra i izrendano korenasto povrće da malo omekša. Dodati pirinač i naliti belim vinom. Dobro promešati, a zatim dodati pečurke sa mlekom od lešnika kao i ostatak od ceđenja lešnika. List praziluka iseći na krupno i dodati u rižoto. Dobro začiniti i uz stalno mešanje kuvati uz dolivanje po malo vode. Služiti toplo.

Aristotelova čorba ili hrana rimskih pesnika
1 kašika crnog sleza (sušenog)
1 šargarepa
1 koren peršuna
1 koren paškanata
1 manji celer
1 glavica crnog luka
1 kašika brašna od prosa
1 l vode
ulje
lovorov list
1 kašičica suvog začina
biber, morska so
1 čaša kiselog mleka
selen (začin)

U zagrejanoj šerpi na malo ulja propržiti crni luk isečen na rebarca, šargarepu isečenu na kolutove i izrendanu belu zelen i paškanat. Kada malo omekša staviti kašiku brašna od prosa, naliti vodu i začiniti. Kada čorba proključa ostaviti da se kuva dok šargarepa ne omekša. Na kraju dodati crni slez. Servirati sa kiselim mlekom i selenom.

Prijatno!

PODELI VEST

Utopija danas

Bajaga i Instruktori dolaze u Niš

Još jedan polazak za Beč

Poraz Radničkog

Povežite se sa nama na viberu.

Najvažnije vesti sa lokala čitljive u samo par minuta.

City and Me