Neša Travka preporučuje
Ovog vikenda, Neša Travka preporučuje njoke sa grilovanim povrćem i pirotskim sirom
Sastojci za njoke:
1 kg krompira
250 g brašna
2 jaja
1 kašičica soli
1 kašičica crnog kumina
½ kašičice suvog bosiljka
2 kašike ulja
150 g pirotskog kačkavalja mešanca
Grilovano povrće
1 tikvica
1 plavi patlidžan
1 crvena paprika
so i biber
Preliv
200 g rendanog dimljenog sira
3 dl neutralne pavlake za kuvanje
40 g maslaca
1 kašičica mlevene suve koprive
100 g sitno rendanog sušenog kozjeg sira
2 kašičice slatke mlevene začinske paprike
Priprema:
Kuvati krompir u ljusci 30 minuta, ostaviti da se malo ohladi, a za tim ga oljuštiti i propasirati. Dodati jaja so i bosiljak i crni kumin. Zatim dodavati brašno sve dok testo ne prestane da se lepi za ruke. Napraviti tanke rolnice pa testo iseći na komadiće dužine oko 2 cm. U svaku njoku ubaciti kockicu tvrdog (sira) kačkavalja. Kuvati njoke u kipućoj slanoj vodi, čim isplivaju na površinu vaditi ih i cediti. Preliti ih sa malo ulja da se ne zalepe.
Preliv:
Zagrejati pavlaku za kuvanje sa puterom, dodati rendani dimljeni sir sir i suvu koprivu.
Priprema:
Očistiti povrće i iseckati po dužini. Patlidžan i tikvice posoliti pre grilovanja da izvuče višak vode i gorčinu. Grilovati na malo ulja dok ne omekša. Na kraju posoliti po ukusu i dodati biber. Gotovo povrće ređati u vatrostalnu činiju, kuvane njoke staviti preko, zatim drugi red povrća i njoki. Preliti sosom od sira preko njoki i povrća, posuti mlevenom paprikom i kozjim sirom, zapeći u rerni na 180°C 15 minuta.