1 minut čitanja

Autor: 5Vesti Foto: freepik

Konačno rešenje za električne trotinete

Uskoro stupaju na snagu nove regulative za vozače električnih trotineta u Srbiji. Prema izmenama Zakona o bezbednosti saobraćaja, vozači trotineta će moći da se kreću samo biciklističkim stazama ili kolovozom tamo gde staze nisu dostupne. Vožnja po trotoarima neće biti dozvoljena.

Nove obaveze uključuju nošenje biciklističkih kaciga, svetloodbojnih prsluka, i nalepnica Agencije za bezbednost saobraćaja sa podacima o snazi motora, brzini i masi. Vozači trotineta ne smeju biti mlađi od 14 godina, a vožnja kolovozom je dozvoljena samo gde nema biciklističke staze.

Ograničenje brzine za vozače trotineta je 30 km/h (50 km/h za punoletne vozače) i dozvoljena širina kretanja po kolovozu je 1 metar od desne ivice. Vozači ne smeju prelaziti ulicu trotinetom, osim na obeleženim prelazima. Takođe, nije dozvoljena vožnja trotineta po ulicama gde je ograničenje brzine veće od 30 km/h.

Vozači ne smeju prevoziti više od jedne osobe, a nove mere uključuju obavezno nošenje svetloodbojnih prsluka tokom noći i situacija smanjene vidljivosti. Kazne za nepoštovanje novih pravila iznose 10.000 dinara, sa mogućnošću umanjenja na 5.000 dinara ukoliko se plate u roku od osam dana.

PODELI VEST

Prekid vodosnabevanja na ovim lokacijama

Zdravo dete od glave do pete

Festival nemačkog filma u Nišu

Nišlija pokupio tri zlata na prvenstvu

Povežite se sa nama na viberu.

Najvažnije vesti sa lokala čitljive u samo par minuta.

City and Me